dimecres, 22 de juny del 2022

El Club Diògenes fa 10 anys!

El Club Diògenes fa 10 anys i ho volem celebrar jugant amb tots vosaltres. Per això us convidem a la nostra festa d'aniversari, que tindrà lloc el 2 de juliol al matí a la Plaça Carles Llorach, on tenim el local de l'associació.


Hi haurà jocs de taula, tastets de partides de rol i sorteigs de material lúdic!

Dia: Dissabte, 2 de juliol 2022
Horari: De 10h a 14h
Lloc: Plaça Carles Llorach (Tarragona)

Per cada partida en què participeu us emportareu una butlleta per participar en el sorteig de jocs de taula i manuals de rol. El sorteig tindrà lloc a les 13:55 h.



Fa deu anys....

L'any 2012, cinc amics que jugaven a rol plegats (Albert Ruiz, David Salvat, Javier Martínez, David Pallàs i  Francesc Segura) van decidir crear una associació per tal de compartir aquesta afició amb la ciutadania de Tarragona. Volien retornar a la ciutat tot els havia donat a ells. D'aquesta manera és com el dia 15 de maig del 2012 va néixer l'Associació Lúdica i Cultural Club Diògenes Tarragona, amb els principals objectius de fomentar i donar a conèixer la cultura lúdica i gaudir de la seva pràctica. L’1 de juliol d’aquell any es va celebrar la primera assemblea general.


Poc a poc l'associació va anar creixent i el 2016 s’hi va afegir la secció de jocs de taula. D'aquesta manera s'obria l'associació a altres formes d'oci lúdic. A partir de llavors les dues seccions van anar evolucionant en paral·lel, amb alguns membres comuns que participaven de les dues aficions.

Durant anys les nostres activitats es van fer al local de l'Associació de Veïns de la Part Alta, a la plaça de Sant Antoni 1, però a finals del 2018 ens vam assabentar que el lloguer que aquesta associació ens estava cobrant era irregular ja que l'immoble és de titularitat municipal. Quan ho vam voler denunciar a l'Ajuntament, l'administració no va saber solucionar la situació i vam veure’ns forçats a abandonar aquell espai. En aquell moment vam tenir la sort de poder comptar amb l’ajuda de Porta Enrere, que va publicar un article molt complet amb entrevistes als diferents polítics involucrats i va revelar totes les irregularitats trobades. També vam rebre el suport de moltes associacions estatals, així com de la comunitat de jugadors, que van fer rebombori a les xarxes socials per denunciar la nostra situació a les forces polítiques de la ciutat. 



Gràcies al nostre esperit inconformista i al profund sentiment d’injustícia per la situació en què ens vam trobar, no vam parar d’insistir fins que l’Ajuntament es va veure empès a haver d’elaborar una ordenança que regula la cessió dels locals municipals que avui dia ja és una realitat. Ens agrada pensar que amb les nostres accions vam contribuir a fer la ciutat una mica millor per a tots els seus habitants i entitats.

Afortunadament per a nosaltres, davant la situació de desemparament, vam poder comptar amb l'Agrupament Escolta i Guia Alverna que ens va acollir a les seves instal·lacions durant tot el 2019. Moltes gràcies, Alverna! Sense vosaltres aquell hauria estat un any molt complicat.

Finalment, després de moltes gestions amb l'Ajuntament per part del nostre president, a principis de l'any 2020 el Servei Municipal de l'Habitatge ens va cedir un immoble, situat als baixos del Carrer Santes Creus 7, també a la Part Alta de Tarragona. Per fi vam poder gaudir d'un local propi per poder dur a terme les nostres activitats setmanals. El vam inaugurar oficialment el dia 7 de febrer del 2020 amb la celebració d'un sopar coincidint amb l'assemblea general anual. Poc després, però, va arribar la pandèmia mundial i vam haver d’adaptar les nostres activitats a la situació sanitària, principalment jugant telemàticament. A mesura que s’ha anat podent fer, hem anat tornant a la presencialitat al local.


El 2022 estem tornant poc a poc a la normalitat i actualment som 65 socis en actiu. Al llarg d’aquests anys han passat més d'un centenar de persones per l'associació. Molts dels membres que entren son tarragonins o del Camp de Tarragona, però també hi ha molts nouvinguts a la ciutat per als quals representem una porta d'accés i d'integració social. Tot això ens ha convertit en l’associació lúdica de rol i jocs de taula moderns amb més socis de la província, fita que considerem important ja que no deixem de ser una associació molt jove.

La nostra experiència durant aquests anys ens ha permès donar un cop de mà en el procés de creació d’altres associacions del Camp de Tarragona, com per exemple As en la Manga de Valls.

Activitats

Els primers anys de l'associació celebràvem unes jornades de portes obertes en les què hi convidàvem autors de jocs, editorials, es presentaven nous projectes i es feien xerrades divulgatives. Tot això anava acompanyat d'un dinar de germanor. Eren dies de gran activitat però de molta càrrega logística. Des del 2019 vam decidir canviar el format i, actualment, enlloc d'una jornada anual, estem fent cicles de més de 10 jornades lúdiques (que anomenem Jornades Tarracolúdiques) repartides al llarg de tot l'any. Algunes d'aquestes jornades les hem fet en col·laboració amb l'Ajuntament de Tarragona i altres entitats com l'Escola de lletres, l'Agrupament Escolta i Guia Alverna, el Casal popular Sageta de Foc, l’Associació Asperger-TEA del Camp de Tarragona (Aspercamp), l'associació Tecletes, l’ONG Projecte Home, la ONCE, els mercats municipals de Tarragona (Espimsa), el Consorci per a la Normalització Lingüística, l'Associació de Veïns del barri de Sant Salvador i Sant Ramon, i l'associació de botigues Via T. 

També hem participat en activitats amb altres entitats com per exemple el festival de Dixieland, la Casa de les Lletres, l’Espai jove Kesse, CFGM d'Animació Sociocultural de l'institut Institut Vidal i Barraquer, la Setmana del Còmic de Tarragona - Delirópolis, l'associació de divulgació històrica Si Vis Pacem Para Ludum en el marc de la Tarraco Viva, les jornades de l'associació MetaJuegos a Torredembarra, l'esdeveniment anual Starraco Unlimited, els actes de Sant Joan i les festes de Sant Magí i Santa Tecla.

Cada any fem activitats solidàries, com per exemple les jornades per La Marató de TV3, i participem en alguns dels actes de l'associació de famílies amb nens amb TEA "Todos en Azul". També hem participat com a associació en la marató de donació de sang que es fa anualment per Santa Tecla.

I com que qualsevol excusa és bona per jugar, també hem celebrat sessions especials pel dia de la dona, el dia internacional del joc i Tots Sants.

Projectes que han sortit de l'associació

Alguns membres de la nostra associació són molt actius i amb ganes de fer coses. Per aquest motiu durant aquests deu anys hem vist néixer molts projectes directament relacionats amb la cultura lúdica com Exertas, un joc de rol sobre Roma i l'apocalipsi, i el joc Frida de la sèrie Sherlock Q, guanyador d'un dels premis de l'editorial GDM.

També tenim dos podcasts sobre jocs de taula i de rol: La Partida, emmarcat dins del projecte RadioCity de Ràdio Ciutat de Tarragona, i La Píndola, un espai dedicat als jocs de taula i al seu ús com a eina educativa. Recentment La Partida ha estat guanyador del premi del públic dels Premis Sonor al millor podcast en català.


Què ens espera pel futur?

Doncs la veritat és que no ho sabem. Tenim molt clar que les associacions creixen i milloren perquè la gent que en forma part impulsa els canvis necessaris per a fer-ho, de manera que el Club Diògenes pot arribar a ser tot allò que els seus socis vulguin que sigui. No tenim límits!




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.