divendres, 8 de novembre del 2024

El català dins del món lúdic

En el món dels jocs de taula i el jocs de rol hi ha molts conceptes que, per desconeixement o per comoditat, anomenem en anglès. Podem parlar de “meeples”, “king maker”, “tokens”, “one-shot” o “homebrew”.  D’altres vegades, com que no tenim costum de fer servir la paraula en català, els anomenem en castellà. Aquest seria el cas de “loseta”, “juegazo”, “inserto” o “troquel”.

Ja el 2020, en el marc del DAU digital es va fer una Devir Talk sobre l’ús que del català en els jocs de taula on diferents jugaires i experts de la llengua van posar en comú les seves experiències i opinions.



Si bé és cert que cada cop es publiquen més jocs en català, encara queda molt de camí per tal de considerar que vivim en una situació plenament normalitzada. Miquel Jornet va crear el 2015 aquesta llista col·laborativa a la BoardGameGeek on podeu trobar-hi tots els jocs de taula editats en català.

Al nostre país hi ha moltes iniciatives que busquen normalitzar l’ús del català, com per exemple tots els festivals que se celebren arreu del territori (TGN Juga, Festival del Joc del Pirineu, DAU Barcelona, Valls Juga, etc). També trobem concursos relacionats amb els jocs de taula (Concurs Tísner de Creació de Jocs de Català, adreçat als alumnes de 10 a 14 anys de totes les escoles dels territoris de parla catalana, Concurs JOCen10 per promoure la creació de tutorials sobre jocs de taula en català. Per al rol cal destacar la feina que fan a la comunitat de Tirant lo dau.

Des del Club Diògenes de Tarragona també hem volgut afegir el nostre granet de sorra i donar una empenta al català. Per aquest motiu es va crear una comissió on diversos socis del Club Diògenes (Andratx Bellmunt, Josep Gonzàlez, Sònia Martínez, Joan Anton Solano, Laia Pell i Xavier Xirau) han estat treballant al llarg del 2024 amb Enric Garriga del Consorci per a la Normalització Lingüística a Tarragona. En la revisió final també hi han participat Jan Gonzalo (TGN Juga), Mercè Bacardit (Centre de Terminologia TERMCAT) i el reconegut expert en jocs de taula Oriol Comas. Després de diverses reunions i alguns documents col·laboratius aquesta feina ha culminat en la publicació publicació d'un tríptic per al vocabulari de jocs de taula i un díptic per al vocabulari de jocs de rol. Els podeu descarregar en format digital aquí:

Aquests documents volen ser una guia de referència per aquells mots i expressions d'ús comú en el món lúdic català. Aquesta setmana, aprofitant la celebració del Festival TGN Juga se’n farà la presentació oficial.

Esperem que us agradi i en feu ús.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.