dijous, 25 d’agost del 2022

Ressenyes: Brazil, Libertalia - Vientos de Galecrest, Star Wars - El palacio de Jabba, Veggies

Brazil

Els jocs 4X acostumen a compartir una sèrie de característiques que no els hi són gaire favorables: el seu elevat preu, les grans dimensions de la capsa, l’espai que ocupa el joc parat i la seva durada, que sovint fan difícil tant la seva compra com la seva sortida a taula. Òbviament que la satisfacció que proporciona jugar-los també és correspon a la magnitud de les característiques esmentades, però no tothom és un jugador de champions i per tant estaria bé que existís un joc d’aquesta tipologia amb una capsa de mides assenyades i a un preu apte per a la butxaca de qualsevol jugaire. I sí aquest joc existeix, és tracta de Brazil.
Què ens ofereix aquest joc de dimensions contingudes? Vint-i-tres peces de diverses mides que permeten crear mapes diferents que al seu torn condicionen el nivell d'enfrontament bèl·lic, divuit llosetes d’exploració a descobrir, cinc unitats militars per jugador i un bon grapat de palaus, mansions, edificis i ciutats. Tot plegat permet la creació d’un univers prou potent com per viure la partida gaudint plenament de les quatre Xs: explorar, expandir-se, explotar i exterminar.
Per acabar-ho d’arrodonir els jugadors conten amb un tauler personal amb dues característiques que aporten un altre plus al joc. Són lleugerament asimètrics i ofereixen la possibilitat de modificar al llarg de la partida els costos i els beneficis de cada acció. Tot plegat contribueix a enriquir la experiència de joc i fa de Brazil una molt bona porta d’entrada al món del 4X.

Libertalia - Vientos de Galecrest

Aquesta nova versió del Libertalia original substitueix el pirates humans tradicionals per uns animalons convertits en pirates del cel. Aquest canvi afecta òbviament les il·lustracions de les cartes (ara molt més lliures i esbojarrades) però també el seu número, que passa de 30 a 40 per jugador, increment que genera més variabilitat entre partides. Però els creadors del joc consideren que amb això encara no n’hi ha prou i per fer encara més gran aquesta rejugabilitat ens ofereixen un tauler de dues cares amb nivells de dificultat diferents i un conjunt de rajoletes extres que canvien les conseqüències bones o dolentes d’aconseguir botes de rom, cofres, garfis o malediccions
Un altre punt interessant de Libertalia és el mecanisme de joc que és ben curiós, un dels jugadors barreja les seves cartes i tria les 6 primeres entre les 40 que formen la seva pila personal. La resta hauran de triar exactament els mateixos personatges amb la qual cosa tots jugarem de forma totalment equilibrada i no podrem excusar-nos en la mala sort si les coses van mal dades, el que sí serà possiblement diferent serà el personatge que posarem sobre el tauler a cada ronda provocant unes combinacions que poden ser molt bones o totalment catastròfiques, un punt de sorpresa i bogeria que li va molt bé al joc.

Star Wars - El Palacio de Jabba

A la part superior dreta de la capsa de plastic que conté les cartes d’aquest joc hi podem llegir «A Love Letter Game», informació que ens deixa ben clar que El Palau de Jabba no és sinó una reimplementació del clàssic i famós joc de Seiji Kanai.
Quines són les novetats que aporta aquesta reimplementació? La primera és òbvia, canvia les il·lustracions de conte de fades de l’original per les imatges de diversos personatges de la saga de George Lucas, fet que pot ajudar a fer arribar el joc a un públic més ampli.
La segona és més important, afegeix unes noves formes de jugar. Així a banda de la tradicional, on guanya qui té el personatge supervivent amb el número més alt trobem un nou grup de cartes, les cartes d’agenda, que estableixen nous criteris a l’hora de determinar el guanyador de la partida. Podríem per tant concloure que El Palau de Jabba és el producte d’hormonar i fer viatjar al futur el joc original.

Veggies

Fer molt amb poc, una expressió que descriu a la perfecció jocs com Love Letter o Circle de Wagons, uns jocs que amb unes poques cartes i amb unes regles ben senzilles permeten unes partides intenses i divertides. Doncs bé, ara sembla que podrem afegir a aquest grup no un joc, sinó tota una col·lecció, la sèrie Devir Pockets. No sabem si ho aconseguiran amb tots, però si que ho han fet amb Veggies, un joc on muntarem la nostra paradeta del mercat amb tot un seguit de vegetals.
La partida serà curta, molt curta, només vuit rondes i 8 cartes a taula, una per ronda. Serà amb aquest reduït número que haurem de crear un trencaclosques d’hortalisses que ens permeti maximitzar el nostres punts i en com aconseguir-los rau una de les fortaleses del joc, ja que cada jugador determinarà amb les seves tries un dels productes a puntuar, fet que ens farà estar pendents tota la partida del que fan els nostres companys de joc. En resum, interacció total, acció i decisions contínues, rapidesa i brevetat. Tot un seguit de característiques que ens faran encadenar una partida rere una altra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.